7 dingen om NU van je cv te halen

Jij en ik zouden dat natuurlijk nooit doen, maar sommige mensen zetten de gekste dingen op hun cv en LinkedIn-profiel. Alles lijkt geoorloofd voor een opdracht of baan. Lees onderstaand lijstje maar eens rustig door, check daarna je eigen profielen en cv en doe er je voordeel mee.
Een doel
De meeste persoonlijke doelen zijn nietszeggend. Zinnen als “Ik zoek een uitdagende positie bij een groeiend bedrijf waar ik een positieve bijdrage kan leveren” vertellen niet wat je wilt. Maak je plannen concreet en durf uit te spreken waar je écht voor gaat.
Vreemde hobby’s
Doe je aan hekserij, ben je voorzitter van een schietvereniging of al jaren actief met pantomime? Fantastisch. Maar tenzij deze zaken relevant zijn voor de baan waarop je solliciteert, vermeld je dit niet op je cv. Sterker nog, een werkgever kan je zelfs afschrijven als niet stroken met zijn of haar eigen voorkeuren of geloven.
Spreken in de derde persoon
De snelste manier om vreemd over te komen op je cv, is door te spreken in de derde persoon. Dit is vertellen in de ‘hij-of zij-vorm’, zoals in “Tom Janssen is goed in…” of “Tom Janssen werd in 1973 geboren in Sneek en ontwikkelde zich al snel tot…”. Iemand die een cv leest in die toon, denkt direct aan iemand die in een smoking met een pijp alleen maar aan zichzelf zit te denken. Niet doen dus. Alles wat je vertelt doe je in de ‘ik-vorm’. Begin een zin alleen nooit met ‘Ik …’, want dat komt nogal narcistisch over.
Een e-mailadres van je huidige werkgever
Niets schreeuwt zo hard dat je aan het zoeken bent terwijl je op werk zit, als het gebruiken van je huidige werkadres op je cv. Tenzij je de eigenaar bent van het bedrijf, gebruik je het e-mailadres van je werk nooit om je banenjacht mee op te zetten.
Onnodig dure woorden
Waarom spreken over utiliseren als je ook gewoon gebruiken kunt zeggen? Het is niet supplementair, maar gewoon aanvullend. Woorden gebruiken die je in het echt nooit zou gebruiken maakt je niet slim, het maakt je iemand die veel te veel tijd besteedt aan het zoeken naar dure woorden in een woordenboek.
Geen uitroeptekens
Als een tekst van zichzelf al sterk genoeg is, zijn uitroeptekens overbodig. Niet alleen in acquisitie- of sollicitatiebrieven laat je uitroeptekens achterwege. Ook in al je commerciële teksten en op je website wordt een uitroepteken gezien als het overschreeuwen van iets dat al lang duidelijk is. Zodra je de neiging heb een uitroepteken te plaatsen kijk je of de tekst dat wel nodig heeft en pas je deze zo nodig aan.
Bijbaantjes van 15 jaar geleden
Je cv is geen autobiografie van elk baantje waar je ooit een paar centjes mee hebt verdiend. Je cv is een marketingdocument. Ook hier geldt weer: tenzij dat baantje van vijftien jaar geleden ontzettend relevant is voor je huidige situatie en sollicitatie, mag je het best van je cv laten.
Leugens
Van iedere baan, opleiding of referentie moet gecontroleerd kunnen worden of deze klopt. En natuurlijk zonder dat je vooraf mensen hoeft te informeren dat hierover eventueel gebeld kan worden.  Als je iets schrijft wat niet (helemaal) klopt, komt dat vrijwel altijd uit. Moraal van het verhaal: vertel alleen waarheden op je cv.
Wil je tips of advies over effectief solliciteren of het professioneel vullen van je cv of LinkedIn-profiel? Neem dan gerust contact met me op.