Namen onthouden kan iedereen

Als ondernemer ontmoet je veel nieuwe mensen. Graag ieders naam willen onthouden. Vind je het lastig om zoveel gezichten en bijhorende namen aan elkaar te koppelen? In deze column lees je hoe je een grote hoeveelheid namen in korte tijd kunt onthouden.
Eerst willen
Voordat je iets kunt, moet je het eerst willen. En om het te willen is het belangrijk dat je het belang ervan inziet. Om een naam te kúnnen onthouden van iemand die zich aan je voorstelt, moet je deze ook wíllen onthouden. De contacten met nieuwe mensen tijdens recepties en congressen duren vaak maar kort. Als je bij zo’n eerste ontmoeting je gesprekspartner niet persé bij zijn naam hoeft aan te spreken, zul je automatisch minder moeite doen om de naam van de ander te onthouden.
Geloof erin dat je het kuntAls je de namen van veel mensen wilt onthouden moet je er in geloven dat je dit ook kunt. Veel mensen geven de moed al op als ze zich moeten voorstellen aan een groep van dertig mensen of meer. Zij denken: ‘ach, zoveel namen kan ik toch niet onthouden’. Ze luisteren maar half als anderen zich voorstellen. Ook doen ze geen actieve moeite om de namen van de anderen in te prenten. Wie denkt dat het toch niet lukt om zoveel namen te onthouden onthoudt er geen dertig, maar ook geen acht. Door het zien van zoveel gezichten haken velen bij de eerste persoon al af.
Luister actief
Namen onthouden gaat niet vanzelf, het vraagt van jou een actieve bijdrage. Eerst moet je je goed concentreren op de naam als de ander deze noemt. Leer luisteren met oprechte aandacht. Als je de namen echt wilt onthouden, zal het je opvallen dat veel mensen hun naam binnensmonds, snel en onduidelijk uitspreken. Voor een deel komt dat omdat veel mensen het voorstellen als een suf ritueel zien. Ze verwachten niet echt dat je hun naam onthoudt tijdens zo’n gelegenheid. Controleer of je de informatie correct hebt verstaan.
Herhaal namen
Luister goed en herhaal je direct de naam van je gesprekspartner terwijl je je voorstelt: “Dag Chris, ik ben Gert-Jan”. Daarna koppel je de naam aan de persoon die voor je staat. Neem hiervoor even de tijd. Daarbij kun je gebruik maken van een paar ‘hulpmiddeltjes’. Sta even stil bij wat je hoort. Hoor je een bijzondere naam? “Goh, die naam hoor je niet vaak. Wat betekent die naam?”. Of: “Waar komt die naam vandaan?”. Zo onthoud je namen al veel gemakkelijker. Je gesprekspartner zal deze persoonlijke aandacht zeker waarderen. Je hebt bovendien meteen een geschikt onderwerp voor de tijdens dit soort contacten zo belangrijke smalltalk.
Je kunt iemand later in het het gesprek ook af en toe aanspreken met zijn of haar naam. Bij een volgende ontmoeting spreek je hem opnieuw aan bij zijn naam en zeker ook bij het afscheid gebruik je die: “Tot ziens Chris”.
Aan de slag
Probeer het eens op de eerstvolgende netwerkbijeenkomst of training waar je andere mensen ontmoet. Wil je meer netwerktips of ondersteuning bij het opbouwen en uitbreiden van je network? Neem dan gerust contact met mij op via 06-11767611.
Hartelijke groet,
Duco Scholtanus